Kuchnia

mięsiwa

Schab pieczony
Składniki:
schab 1-1,5 kg

Marynata:
2 litry przegotowanej, zimnej wody
10 liści laurowych
5-6 ząbków czosnku - pokrojonych
łyżeczka białego pieprzu – ziarna
łyżeczka czarnego pieprzu – ziarna
10-15 kulek kolorowego pieprzu
płaska duża łyżka majeranku
10-15 kulek ziela angielskiego
pół łyżeczki Carry
płaska łyżeczka cukru
kopiasta, duża łyżka soli
2 duże łyżki octu

Przygotowanie:

Przegotowaną wodę wlać do dużego naczynia, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Schab opłukać, włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na 48-72 godziny.

Po 2-3 dobach, wyjąć mięso (powinno być szarawe) i polać wrzątkiem z obu stron, aby zamknąć pory. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać ulubionymi przyprawami z obu stron ( u mnie pieprz, majeranek i carry). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut. Podczas pieczenia z mięsa wypłynie woda, należy ją wylać, nie nadaje się ona na sos. Po upieczeniu, mięso wyjąć np. na deskę i odstawić do wystudzenia. Gorącego schabu nie należy nakłuwać, ani kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation